Rad za računarom

Dugotrajan rad na računaru zahteva stalni angažman oba oka i koncentraciju što dovodi do zamora. Udaljenost ekrana od očiju iznosi oko 50cm što je dodatno, kontinuirano opterećenje za akomodaciju oka.

Istraživanja su dokazala da je potrebna veća koncentracija čitanja teksta sa ekrana računara nego štampanog. Razlozi zamora očiju mogu biti i treperenje slike na ekranu, njena nejednaka oštrina i izobličenja pri rubovima. Najčešći simptomi zamora su glavobolja, zamućen vid, teško fokusiranje, crvenilo oka, suve oči, peckanje itd...

monitor

Ukoliko imate neke od gore pomenutih problema sa vidom, postoji velika verovatnoća da patite od sindroma kompjuterskog vida (CVS - Computer Vision Sindrom).

Simptomi CVS se javljaju usled dugotrajnog fokusiranja na relativno malu udaljenost, loš položaj monitora i tastature, nedovoljnog dotoka suza u oči zbog smanjenog treptanja kapcima itd...

Podešavanje radne okoline

- Namestite monitor tako da centar ekrana bude niži za oko 10 do 20 centimetara od visine očiju, jer se najbolja oštrina vida i najmanji zamor javlja kad je pogled blago spušten prema dole

- Podesite udaljenost ekrana od očiju na 50 do 60 centimetara.

- Položaj monitora podesite tako da je što manja refleksija upadnog svetla iz okoline u pravcu oka

- Nikad nemojte raditi u potpunom mraku.

Poseta oftalmologa

Ukoliko ste bezuspešno podešavali Vaš ekran, tastaturu, stolicu a problemi sa vidom nisu nestali verovatno su Vam potrebne naočare za korekciju vida, ili barem naočare sa antireflexnim slojem, koja smanjuju refleksiju i blještanje.

Loša oštrina vida i rad ispred ekrana računara je veoma loša kombinacija. Čak i manji poremećaji u oštrini vida pri dužem radu mogu biti uzrok glavobolje i zamućenog vida.

Da biste sprečili pojavu CVS preporučujemo Vam da izbegavate kontinuirani rad na računaru duže od šest sati, i barem jednom godišnje proverite svoj vid kod oftalmologa.