Okviri za naočare

Materjali okvira za naočare

Napredkom modernih tehnologija ima sve više metalnih legura i plastičnih materjala od kojih se izrađuju okviri za naočare.

metal

Metal

U izradi metalnih okvira se koriste razne legure metala, u cilju da ona budu što lakša stabilna ali savitljiva.

Moderne legure metala se lako oblikuju, lako se mogu bojiti u razne boje ili galvanizirati.

I u našoj ponudi ćete naći metalne okvire od raznih legura u raznim bojama i oblicima, okvire na damil ili na bušenje, okvire od legura titaniuma koji ne samo da su lagane, već pružaju odlično rešenje za one koji su alergični na ostale metale.

Prednost metalnih okvira jeste da se one u većini slučajeva mogu lakše oblikovati i podesiti da one stoje ugodno i stabilno na nosu i licu.

U suprotnosti sa plastičnim okvirima, većina metalnih okvira se prilikom loma može popravljati (variti).

plasticni

Plastika

I plastični okviri su ponovo u modi. Dobro odabran plastični okvir može da deluje veoma ekstravagantno ili odabirom neutralne boje neprimetno.

Pošto su plastični okviri malo deblji od metalnih okvira, u njima je lakše "sakriti" sočiva veće dioptrije.

Tipovi okvira za naočare

Puni okviri

Ovi okviri u potpunosti obuhvaćaju u njih ugrađena sočiva. U ove se okvire mogu ugraditi i plastična i mineralna sočiva bilo koje dioptrije.

damil

Okviri na damil

Metalni ili plastični okvir obuhvata ugrađeno sočivo samo sa gornje strane, dok u donjem delu sočivo drži najlon (damil) koji ulazi u ubrušen žljeb. U ovu vrstu okvira se ugrađuju organska (plastična) sočiva.

Kod ove vrste okvira u većoj meri dolazi do izražaja debljina sočiva, zato za veće dioptrije preporučujemo tanka sočiva većeg indexa i čvrstoće.

Okviri na bušenje

Most i ručke ovih okvira se montiraju pomoću šarafa ili tipli direktno na sočivo. Ovi su okviri skoro neprimetni na licu, naročito ako je sočivo oplemenjeno HMC antirefleksnim slojem i veoma lagana.

busenje

Naočare sa okvirom na bušenje su estetski veoma lepa, međutim zahtevaju puno veću pažnju prilikom nošenja i održavanja, jer su veoma osetljiva na lom. Zato i u ove okvire Vam preporučujemo ugradnju sočiva većeg indexa, koja ne samo da su tanja već su i čvršća.

Ugradnjom specijalnih sočiva (impact, policarbonat) koja su namenjena za okvire na bušenje,mehaničke karakteristike naočara postaju skoro identične kao kod punih okvira i postaju osetljive samo na veliki mehanički pritisak.

Okviri za čitanje (Franklin)

Uzani okviri, dizajnirani samo za čitanje. Most ovih okvira je malo izdignut a gornji deo okvira ravan i malo spušten. Ovakav dizajn omogućuje da prilikom pogleda na daljinu gledate preko naočara.

franklin

Nije potrebno stalno skidanje i stavljanje naočara a pošto na daljinu gledate preko njih, nećete kvariti vid korišćenjem dioptrije za čitanje za gledanje na veće udaljenosti.