Zaštitni slojevi

Da bi dioptrijska sočiva pružila maksimalne performanse, neophodno je da budu tretirana posebnim zaštitnim slojevima.

Antirefleksni slojevi su prvenstveno razvijeni da bi neutralisali neželjeni efekti refleksije sa površine stakala, a u novije vreme dodatno služe i da filtriraju određeni spektar svetlosti kao što je UV zračenje ili plavi i ultraljubičasti deo spektra.

antireflex

Procenat odbijene svetlosti kod stakala malog indexa iznosi oko 8%, što znači da do očiju korisnika stiže samo 92% upadnog svetlosnog snopa.

Procenat refleksije postaje više izražen kod stakala višeg indexa prelamanja, te kod stakla indexa 1.9 procenat refleksije se penje i do 18%.

Gubici svetlosne energije kod sočiva tretirani sa antirefleksom su manji od 0.8%, u odnosu na 8% do 18% za netretirana sočiva.

Kome je antirefleks potreban?

Svima koji nose naočare, bez obzira da li se radi o deci ili starijim korisnicima, da li su namenjene za nošenje napolju ili u zatvorenom prostoru, za rad ili za daljinu jer antirefleks omogućava kvalitetniju sliku i smanjuje zamor očiju pri dugotrjnom radu.

Zaštitni slojevi u našoj ponudi »

Dodatna zaštita je naročito potreban:

- Korisnicima digitalnih uređaja da bi tekst na ekranu videli jasnije i bez blještanja. (Zaštitni sloj BlueCut BC »)

- Vozačima jer smanjuje blještanje pri posmatranju dolazećeg svetla, i omogućava bolji kontrast. (Zaštitni sloj iDrive »)

- Svima koji rade pri uslovima slabog osvetljenja. (Zaštitni sloj SatinCoat SC »)

- Svima koji na fotografijama i TV snimcima žele da mesto naočara učine vidljivim svoje oči. (Zaštitni sloj Achromatic plus »)

- Svima koji nose naočare sa visokim dioptrijama i višim indexom prelamanja. (Zaštitni sloj SatinCoat SC »)

antireflex

Neka od sočiva sa zaštitnim slojevima iz naše ponude:

CR39 index 1.50 HC » | CR39 index 1.50 HSC » | CR39 index 1.50 HBC »

CR39 HIGH 1.60 HC » | CR39 HIGH 1.60 HSC » | CR39 HIGH 1.60 HBC »

Kako deluje?

Nanošenjem tankih slojeva materjala odgovarajućeg indexa prelamanja i optičke debljine izaziva se negativna interferencija upadnog i reflektovanog snopa svetlosti, što dovodi do povećanja procenta svetlosne energije koja prolazi kroz sočivo.

Održavanje sočiva sa zaštitnim slojevima

Sočiva sa zaštitnim slojevima brišu se isključivo mekim mikrofiber tkaninama i namenskim tečnostima, a mogu se prati i u mlakoj vodi.

Za brisanje i čišćenje nikad nemojte koristiti grube tkanine i agresivne tečnosti kao što su benzin, aceton ili kiseline.

Preporuke za upotrebu sočiva sa antirefleksom

- Nemojte izlagati sočivo s antirefleksom visokim temperaturama i direktnom sunčevom zračenju (npr. kontrolna tabla u automobilu).

- Nemojte izlagati sočiva velikim oscilacijama temperature (npr. sauna i para)

- Čuvajte ih od dodira sa lakovima i lepkom

Uz uvažavanje ovih preporuka moći ćete dugo uživati u kvalitetu vida i performansama Vaših naočara.