Mala enciklopedija optike i anatomije oka

Zbirka članaka o optičkim staklima, kontaktnim sočivima, procesu vida, o najčešćim anomalijama oka i poremećajima vida...

Plastična stakla za korekciju vida

Plastična stakla su puno lakša nego stakla za naočare od mineralnih materjala te su ona naročito pogodna za veće dioptrije.

Ne postoji opasnost od povrede zbog loma stakla, te su zato pogodna za naočare za decu i za osobe koje se bave dinamičnim aktivnostima.

Opširnije

Mineralna stakla za korekciju vida

U poređenju sa plastičnim staklima manje su udobna za nošenje zbog svoje težine, naročito kod većih dioptrija, lako se lome te zbog toga njihova upotreba se ne preporučuje deci, sportistima ili ljudima koji se bave nekom dinamičnom aktivnošću.

Opširnije

Meka kontaktna sočiva

Kontaktna sočiva su optička pomagala koja koriguju refrakcijsku grešku oka, napravljene su od različitih vrsta materijala. Postoje različita sočiva koja se mogu primenjivati u zavisnosti od potreba i Vašeg životnog stila.

Opširnije

Gaspropusna kontaktna sočiva

Gaspropusna kontaktna sočiva ne menjaju svoj oblik i zbog toga poseduju odlične optičke i fiziološke karakteristike.

Odlično ispravljaju oštrinu vida i kod većih dioptrija kao i kod nepravilnosti rožnjače (astigmatizam, keratokonus).

Opširnije

Proces vida

Vid je veoma kompleksan proces i zadivljujuća moć mozga da stvori trodimenzinalnu sliku u boji veoma visoke rezolucije.

Opširnije

Optički sistem oka

Preduslov za oštar vid jeste da se svetlosni snop koji prolazi kroz optički sistem oka fokusira u jednu tačku koja se mora nalaziti na mrežnici....

Opširnije

Pogreške optičkog sistema oka

Ukoliko se fokusirana svetlost iz optičkog sistema oka spaja ispred ili iza mrežnice pojavljuje se smanjena oštrina vida.

Opširnije

UV zračenje

Zaštita od sunca, ne samo u letnjim mesecima, postaje obavezna. Kako možemo zaštititi oči, i koje su moguće negativne posledice na oku?

Opširnije

Karakteristike optičkih stakala

Neke od bitnijih karakteristika optičkih stakala: index loma, abbeov broj, specifična težina...

Opširnije

Daltonizam

Najviše informacija iz okoline, oko 90%, dobijamo zahvaljujući čulu vida. Čovečije oko vidi u koloru i razlikuje više miliona nijansi.

Opširnije